08 April 2016 1 comments

Jadual Oh Jadual

Assalamualaikum.. salam Jumaat Mubarak..

Hari ni nak bercerita santai pula. Biasa cerita hal-hal lain, harini nak cerita perihal di tempat kerja.Jarang-jarang saya menulis sesuatu berkaitan tempat kerja saya.

Semenjak 4 tahun lepas diamanahkan memegang Guru Data.Bukan Guru Data sahaja, Guru Penyelaras Tahun 6, Setiausaha Peperiksaan UPSR, dan yang tidak kurang mencabar ialah Guru Jadual Waktu. Agaknya disebabkan ada sedikit kemahiran komputer, makanya saya dapatlah jawatan-jawatan penting dan memeningkan tadi :) Sehingga ke 2016 ni, semua tu belum dilucutkan, maka saya menggalasnya lagi entah sampai ke bila(harap-harap tak la tetap dan berpencen).

Nak cerita khusus berkenaan Jadual Waktu. Entah kenapa tahun 2016 ni guru-guru di sini ditukarkan seorang demi seorang..terutama orang paling atas dan hulubalangnya. Setulusnya, saya sudah selesa dengan pentadbiran yang sebelum ini. Menangis juga di dalam hati apabila boss-boss  ditukarkan :'(. 

Apabila pentadbiran baru, maka cara pegurusannya pun berbeza. Sehingga ke hari ini masih berlangsung pertukaran guru seorang demi seorang. Maka tak kering keringat S.U Jadual membuat perubahan. Menyusun jadual bukanlah perkara yang terlalu rumit, tetapi kena berhati-hati. Jadual padat dan rapat, ramailah yang tak puas hati.Jadi, kekadang S.U Jadual terpaksa korbankan masa sendiri. 

Rungutan dengan rombakan usah dikira lagi..sememangnya kena berhati besi:)

Sebenarnya dalam usaha menyusun jadual lagi.. Versi 5 untuk selasa nanti...

Memikirkan hujung minggu ni yang padat, harap Allah terus beri kekuatan dan ketenangan dalam menyusun jadual kali ini.. :)

Sekadar cerita hati.
Salam Juang.. 

06 April 2016 0 comments

Catatanku

Ahlan Wasahlan Ya Ibril..

Allahuakbar..pantas masa berlalu.Dah tiba bulan April. Menyimpan sesuatu di kotak memori adalah lebih mudah berbanding diadaptasi dalam bentuk tulisan di sini. 

Tahun 2016, amanah semakin bertambah. Baik di sektor pekerjaan mahupun amanah jemaah.

Terbaru, agak banyak memikirkan  projek pembinaan Akademi Pengajian Saidatina Aisyah di bawah DMP Negeri Pahang. Diamanahkan sebagai Pengarah utk kemasukan pertama.Alhamdulillah, usaha pertama membentangkan  Kertas Kerja penubuhan di Pusat. Insyaallah kemasukan Mei untuk Cawangan Pahang. Doakan semoga usaha penubuhan madrasah tarbiah ini berjalan lancar dan usaha ini diberkati Allah.

Untuk kerja-kerja jemaah yang lain,target dan kpi untuk perjalanan seterusnya telah disusun atur.Tunggu lagi untuk dilaksanakan dengan perancangan yg strategik. Betul, kewajiban lebih banyak berbanding masa yang ada. Apa yg disusun, laksanakanlah sebaiknya.
Semoga usaha meninggikan syariat Islam ini dikira amal soleh oleh Allah Taala. 

Sekadar sebuah catatan..Ilal Liqo..

.

.