09 June 2011 Tags: 2 comments

;;Kem remaja Solehah 2011::

Assalamualaikum warhmatullah...bertamu lagi di ruangan ini...
Alhamdulillah wa syukru lillah semalam saya sempat berprogram lagi..Kem Remaja Solehah anjuran DMP Cawangan Bukit Lada bersama Nisa' Maran. Peserta terdiri daripada remaja berusia 12 tahun hingga 18 tahun.
Saya diminta menjadi penyelia bahagian pengisian program, dengan sedikit ilmu yang ada, saya mengatur tentatif semalam.Alhamdulillah program dapat dilaksanakan dengan baik walaupun terdapat sedikit kekurangan.
Walaupun program hanya sehari, namun bagi saya ia cukup menarik lebih-lebih lagi pengisianya berkaitan remaja masa kini.
Dimulai dengan upacara pembukaan iaitu ucapan Ketua DMP Cawangan Bukit Lada Kak Azma Bt Jidin.Seterusnya persembahan oleh adik Aidil yang menceritakan perihal hari kiamat..

Program dimulai dengan ceramah 1, Akhlak Buah Iman yang disampaikan oleh Ustazah Aisyah Atiqah Bt Azieh...antara yang disentuh ialah mengenai perihal peribadi remaja masa kini, bagaimana melahirkan generasi yang berakhlak mulia juga pemimpin pada masa hadapan.

Program kedua ialah Talkshow yang dikendalikan oleh saya sendiri..tajuk yang dibawa ialah Cantiknya Perhiasan Dunia yang menyentuh secara mendalam mengenai aurat. Cara pemakaian yang bersesuaian dengan remaja juga kesalahan yang sering dipandang ringan oleh remaja masa kini. Alhamdulillah ianya mendapat sambutan yang agak baik apabila ramai yang mengemukan soalan mengenai hal tersebut.
 Antara peserta yg hadir

Perbincangan mengenai permasalahan remaja di dalam kumpulan merupakan aktiviti seterusnya. Setelah berbincang, pembentangan di adakan dan setiap kumpulan membacakan cadangan penyelesaian masing-masing...

Akhirnya resolusi program dan penutup.Sebelum pulang semua peserta bersalam-salaman.

Program kali ini agak menarik apabila setiap aktiviti di selang-seli dengan cabutan bertuah. Bagi yang bertuah membawa balik hamper yang agak besar. 
 programmer??hehe

Saya selaku programmer yang mengendalikan program ini merasakan program seperti ini baik untuk diteruskan pada masa-masa akan datang kerana aspek-aspek remaja serta permasalahan masa kini dapat dicungkil...Semoga usaha bersama mendapat ganjaran di sisi Allah taala.

2 Response to ;;Kem remaja Solehah 2011::

June 14, 2011 at 12:04 AM

Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan .. tengok jgn x tengok.. sila klik disini dan klik disini. Juga tutor 4 the latest read more klik disini.
Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

"SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
DISINI

"Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
Wallahualam.

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

Blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis dan memberi info.. Semoga sejahtera dan sentiasa diberi keberkatan olehNya.. wassalam.

June 18, 2011 at 4:02 PM

assalamualaikum bujang susah...
syukran jazilan atas info dan maklumat yg amat bmakna...syukran juga atas kesudian singgah di blog yg dhoif ini...ala kulli hal, salah ukhuwah dan selalu-selalulah bkongsi info dan maklumat ye...:)

.

.