30 June 2011 Tags: 0 comments

;;unggun bersih;;

Semakin lara kita didera bara—

kita laungkan juga pesan merdeka:
Demokrasi sebenderang mentari
sehasrat hajat semurni harga diri.

Lama resah kita—demokrasi luka;
lama duka kita—demokrasi lara.
Demokrasi yang angkuh, kita cemuhi;
suara bebas yang utuh, kita idami!

Dua abad lalu Sam Adams berseru:
(di Boston dijirus teh ke laut biru):
Tak diperlu gempita sorak yang gebu,
diperlu hanya unggun api yang syahdu.

Kini menyalalah unggun sakti itu;
kini merebaklah nyala unggun itu

oleh:A Samad Said

29 June 2011 Tags: 0 comments

::Rejab berlalu datang pula Syaaban::

Salam ziarah...alhamdulillah wa syukru lillah atas segala nikmat yang dianugerahkan..dengan nikmat itu juga kita masih dapat menghirup udara percuma hari ini.
Baru ini musibah melanda laptop saya. Setelah dihantar ke doktor, akhirnya doktor telah mengesahkan motherboard laptop saya 100% rosak..masyaallah...kemungkinan kerja yang telah dilaksanakan sebelum itu telah menyebabkan ianya terlalu panas dan terus koma..:)
Apapun, alhamdulillah hari ini saya masih dapat menatap indahnya screen ini, jazakallah khairan buat insan yang sungguh bermurah hati meminjamkan laptop acer...

Terus cerita tanggal hari ini 29 Jun 2011 bersamaan 27 Rejab 1432 H...dalam kalendar tertera tanggal Isra dan Mikraj.
Pagi tadi saya mengambil kesempatan menceritakan kepada murid-murid saya berkaitan peristiwa ini...Dalam sebuah kelas..permulaannya saya bertanyakan mereka berapakah tarikh hari ini...ramai yang menjawab bulan miladi..saya ulang lagi..berapakah tarikh hari ini mengikut bulan Islam? Ramai yang tercengang-cengang...namun paling menharukan saya terdapat beberapa orang yang menjawab bulan ayam dan bulan kambing....Ya Allah, mengucap panjang saya..mungkin mereka beranggapan saya bertanyakan mengenai tahun cina...
Terasa sebak juga hati..kiranya mereka ini telah mengetahui tahun bangsa lain terlebih dahulu berbanding bulan-bulan Islam..Namun, apabila saya bertanyakan bulan apakah kita berpuasa? Serentak ramai yang menjawab.."Ramadhan"..terubat sedikit hati... :D
Berbalik kepada bulan ini, sesungguhnya bila tiba Isra dan Mikraj bermakna bulan Rejab telah melabuhkan tirai da datang bulan Syaaban..Sesungguhnya beruntunglah kepada hamba Allah yang telah mengambil sebanyak mungkin kelebihan yang ada di bulan ini..antaranya...

Terdapat banyak ganjaran bagi yang banyak melaksanakan puasa sunat

Diriwayatkan bahawa Nabi SAW telah bersabda:
“Ketahuilah bahawa bulan Rajab itu adalah bulan ALLAH, maka barangsipa yang berpuasa satu hari dalam bulan Rajab dengan ikhlas, maka pasti ia mendapat keredhaan yang besar dari ALLAH SWT.
Barangsiapa yang berpuasa dua hari dalam bulan Rajab mendapat kemuliaan di sisi ALLAH SWT.
Barangsiapa berpuasa tiga hari dalam bulan Rajab, maka ALLAH akan menyelamatkannya dari bahaya dunia, seksa akhirat, dari terkena penyakit gila, penyakit putih-putih di kulit badan yang menyebabkan sangat gatal dan diselamatkan dari fitnahnya syaitan dan dajjal.
Barangsiapa berpuasa tujuh hari dalam bulan Rajab, maka ditutupkan tujuh pintu neraka Jahanam.
Barangsiapa berpuasa lapan hari dalam bulan Rajab, maka dibukakan lapan pintu syurga baginya.
Barangsiapa yang berpuasa lima hari dalam bulan Rajab, permintaannya akan dikabulkan oleh ALLAH SWT.Barangsiapa berpuasa lima belas hari dalam bulan Rajab, maka ALLAH mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan menggantikan kesemua kejahatannya dengan kebaikan, dan barangsiapa yang menambah (hari-hari puasa) maka ALLAH akan menambahkan pahalanya.”

Memperbanyakkan selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w

Sabda Rasulullah SAW: “Pada malam Mikraj, saya melihat sebuah sungai yang airnya lebih manis dari madu, lebih sejuk dari ais dan lebih harum dari minyak wangi, lalu saya bertanya Jibril as: “Wahai Jibril untuk siapakah sungai ini?”

Berkata Jibril as: “Ya Muhammad sungai ini adalah untuk orang yang membaca selawat untuk engkau dibulan Rejab.”



Sabda Rasulullah SAW: “Sesungguhnya Rajab adalah bulan ALLAH, Sya’ban adalah bulan aku (Rasulullah SAW) dan bulan Ramadhan adalah bulan umatku.”

“Semua manusia akan berada dalam keadaan lapar pada hari kiamat, kecuali para nabi, keluarga nabi dan orang-orang yang berpuasa pada bulan Rajab, Sya’ban dan bulan Ramadhan. Maka sesungguhnya mereka kenyang serta tidak ada rasa lapar dan haus bagi mereka.”

23 June 2011 Tags: 1 comments

::Rindunya::

Salam ziarah di hari santai...alhamdulillah, tugasan e-pelaporan baru sebentar selesai..habis seminggu saya menyiapkannya.Kerja menjadi rumit apabila ditambah dengan kondisi laptop yang semakin berat...perlu tukar baru ke?hehe
Sedang-sedang mengemas, terjumpa kembali koleksi cd-cd lama saya...tengok sebentar...terasa rindu pada sebuah kehidupan yang telah berlalu.Namun, ianya hanya menjadi kenangan yang tetap kemas terpahat di memori.
Rindunya...dimanakah kalian???

Kelas tasmi' Ustazah Bahariah...di manakah ustazah sekarang?

Keluarga angkat di Kampung Pantai Beserah..Mak ( Pn Gayah Bt Ismail) apa cerita mak sekarang?


Sahabat yang selalu bersama di Mesir...apa khabar kalian sekarang?

Keluarga angkat di Baling yang terlalu baik...lamanya tak jejakkan kaki di bumi baling.  


Akhillaa' di bumi DQ...masing-masing sudah ada kehidupan sendiri...bila lagi kita boleh berkumpul begini?

Sukanya ukhuwwah di saat ini...segalanya indah untuk dikenang...

Program yg tidak mampu untuk dilupakan..punyai seribu kenangan pahit dan manis :)

16 June 2011 Tags: 0 comments

::Bercakap lagi?::

Assalamualaikum warahmatullah...
Alhhamdulillah wa syukran lillah...saya berkesempatan mencoret lagi.Kali ini di malam Jumaat yang indah, kala mata ini sukar dilelapkan.
Saya teringatkan amanah dan permintaan orang kepada saya..untuk menyampaikan sebuah ceramah di sebuah surau..kali ini berkaitan Isra dan Mikraj. Lagi permintaan seorang sahabat yang meminta saya menjadi tenaga pengisi sebuah program pada minggu berikutnya.Saya tidak pasti adakah saya dapat memenuhi permintaan tersebut. Satunya disebabkan saya bertembung dengan program di sekolah, dan keduanya...entah kenapa saya berasa agak gugup, seolah-olah tidak pernah bercakap di sana. Ya Allah, tetapkan imanku.

Perihal bercakap...Ada masa saya berasa begitu gugup untuk bercakap-cakap di khalayak ramai apatah lagi untuk memberikan pengisian. Kekadang bila teringatkannya habis sejuk satu badan hehe..Terasa malu bila memikirkan apakah pandangan orang yang mendengarnya..sampaikah apa yg aku perkatakan? atau boring ke ceramah ini nanti? Ada lagi persoalan yang berlegar-legar...siapakah golongan yang akan mendengarnya? Bila itu yang difikirkan..alamatnya nanti saya akan berusaha untuk tidak berada di tempat itu...aduh~

Alangkah baiknya saya memikirkan apakah yang bakal disampaikan nanti? Ataupun, bila lagi aku nak pandai berucap? Ayat positif yang mampu membina motivasi..."ala...yang mendengarnya nanti hanya pelajar-pelajar yang mahukan bimbingan."
Bagimanalah penceramah-penceramah hebat mampu memberikan idea dengan bersahaja, menarik dan begitu menusuk di hati? Semestinya bermula dengan langkah pertama....belajar, berlatih dan terus aplikasikan.
Saya? bukan lagi langkah pertama...telah berkali-kali melangkah...namun beginilah....:)
Jika positif itu mampu mengatasi negatif..insyaallah, kali ini kau akan bercakap lagi...menyampaikan walaupun satu ayat..Wallahu a'lam

12 June 2011 Tags: 0 comments

::Selamat Hari Bapa::





Khas buat ayahanda Jusoh Bin Mohd Salleh



Terima Kasih atas segala pengorbananmu
Sayang abah sokmo

09 June 2011 Tags: 2 comments

;;Kem remaja Solehah 2011::

Assalamualaikum warhmatullah...bertamu lagi di ruangan ini...
Alhamdulillah wa syukru lillah semalam saya sempat berprogram lagi..Kem Remaja Solehah anjuran DMP Cawangan Bukit Lada bersama Nisa' Maran. Peserta terdiri daripada remaja berusia 12 tahun hingga 18 tahun.
Saya diminta menjadi penyelia bahagian pengisian program, dengan sedikit ilmu yang ada, saya mengatur tentatif semalam.Alhamdulillah program dapat dilaksanakan dengan baik walaupun terdapat sedikit kekurangan.
Walaupun program hanya sehari, namun bagi saya ia cukup menarik lebih-lebih lagi pengisianya berkaitan remaja masa kini.
Dimulai dengan upacara pembukaan iaitu ucapan Ketua DMP Cawangan Bukit Lada Kak Azma Bt Jidin.Seterusnya persembahan oleh adik Aidil yang menceritakan perihal hari kiamat..

Program dimulai dengan ceramah 1, Akhlak Buah Iman yang disampaikan oleh Ustazah Aisyah Atiqah Bt Azieh...antara yang disentuh ialah mengenai perihal peribadi remaja masa kini, bagaimana melahirkan generasi yang berakhlak mulia juga pemimpin pada masa hadapan.

Program kedua ialah Talkshow yang dikendalikan oleh saya sendiri..tajuk yang dibawa ialah Cantiknya Perhiasan Dunia yang menyentuh secara mendalam mengenai aurat. Cara pemakaian yang bersesuaian dengan remaja juga kesalahan yang sering dipandang ringan oleh remaja masa kini. Alhamdulillah ianya mendapat sambutan yang agak baik apabila ramai yang mengemukan soalan mengenai hal tersebut.
 Antara peserta yg hadir

Perbincangan mengenai permasalahan remaja di dalam kumpulan merupakan aktiviti seterusnya. Setelah berbincang, pembentangan di adakan dan setiap kumpulan membacakan cadangan penyelesaian masing-masing...

Akhirnya resolusi program dan penutup.Sebelum pulang semua peserta bersalam-salaman.

Program kali ini agak menarik apabila setiap aktiviti di selang-seli dengan cabutan bertuah. Bagi yang bertuah membawa balik hamper yang agak besar. 
 programmer??hehe

Saya selaku programmer yang mengendalikan program ini merasakan program seperti ini baik untuk diteruskan pada masa-masa akan datang kerana aspek-aspek remaja serta permasalahan masa kini dapat dicungkil...Semoga usaha bersama mendapat ganjaran di sisi Allah taala.

06 June 2011 Tags: , 0 comments

::Tarikh ini::

Assalamualaikum warahmatullah...Hamdan wa syukran lillah...
Saya sedang mencari-cari bahan untuk pengisian program Hari Rabu...Lagi-lagi program...(itu bukan kata hati saya :) sekadar menyedapkan ayat...:D Tiba-tiba saya teringat tarikh 6 Jun ini..ada sesuatu yg tersimpan dikotak memori saya, masih kemas dan elok terjaga :) Bermakna saya masih ingat ada sesuatu yang berlaku pada tarikh ini, namun ianya telah 2 tahun berlalu..segera saya buka posting tanggal tarikh 6 Jun tahun lepas di blog ini..di sini
Masih teringat tahun lepas, pada tarikh inilah saya mula-mula meninggalkan anakanda Aufa untuk pergi belajar...agak lama, kira-kira 2 minggu.Hari yang sama Ayah Long di Batu 13 mengadakan kenduri kahwin Kak Rosni dan Syuhada. Kiranya saya telah berkemas lebih awal kerana akan pergi ke majlis Ayah Long terlebih dahulu..Seingat saya, sejak beberapa hari sebelum itu hati saya susah dilanda gundah dan awan mendung sentiasa tercoret di wajah..yalah fikiran ini asyik memikirkan bagaimanalah keadaan anakanda Aufa bila ditinggalkan nanti...Ermm.. begini rupanya perasaan seorang ibu...Apa yang saya buat hari itu rasanya serba tak kena, sbb di hati saya menahan sendu..pergi kenduri dengan muka yang macam cuka hehe..namun berusaha menyembunyikannya..Entah macamana, seorang ibu saudara menegur saya yg sedang dalam kesedihan ini...apa lagi, dalam kepanasan tengahari, ada hujan yang gugur hehe...pelik orang melihat saya, dan saya sudah tidak peduli...hehe..Itu kiranya cerita tahun lepas pada tarikh 6 Jun.

Berbalik kepada program.Sesungguhnya kehidupan tidak akan terlepas dari program..sedangkan kehidupan kita ini sebenarnya adalah program yang telah dirancang oleh Yang Maha Esa. Bahkan tidak, Dialah yang Maha Pencatur segalanya..baik juga buruk bagi kita, segalanya percaturan Allah. Percaturannya mustahil tidak terjadi, apabila dikatakan "Jadilah" maka sesuatu itu akan jadi bagi Allah.
Amat berbeza dengan program manusia, walau sebagaimana cantik perancangan, sudah diteliti dengan sehalus-halusnya, apabila tidak diizinkan Allah maka tidak akan berlaku sama sekali. 
Cuma kita selaku hambaNya, haruslah percaya, walau bagaimana sekalipun program yang Allah telah aturkan pada kita, segalanya mempunyai hikmah. Kerana Allah telah mengingatkan kita di dalam Al-Quran..

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu sedangkan ianya baik bagi kamu dan bolehjadi kamu memcintai sesuatu sedangkan ianya buruk bagi kamu.Sesungguhnya Allah mengetahui apa yang kamu tidak tahu"

Selaku hambaNya, marilah kita bersama-sama bermuhasabah dan menghitung kembali, sesungguhnya tidak ada apa yang perlu kita kesalkan terhadap dunia ini, tidak ada apa yang perlu kita terkilankan terhadap apa yang telah terjadi..yang Allah kehendakkan pada kita hanyalah rasa kehambaan kita, ketakwaan kita juga kecintaan kita padaNya..Kembalilah kita kepada Allah dalam segala yang kita lakukan, semoga Allah sentiasa merahmati kehidupan kita di dunia dan kembali kepadanya dengan Qalbin Salim..Wallahu alam.

04 June 2011 Tags: 0 comments

::Jalan-jalan::

Alhamdulillah wa syukru lillah...
Seputar kenangan berjalan-jalan di awal cuti..

27hb Mei 2011
Jam 3.00ptg berangkat ke Kemaman Terengganu ke rumah Mak Teh Hasnah yang mengadakan majlis kesyukuran perkahwinan anak
perempuannya Mahfuzah Ishak pada 28hb Mei 2011.Berkonvoi dua kereta saya dan andak.Manakala Abang Ngah sekeluarga ke Kuantan atas urusan kerja terlebih dahulu kemudian berkonvoi bersama Kak De dan Abang Long..Jam 5.30ptg kami sampai ke rumah Mak Teh..

Tahniah buat Mahfuzah dan Syafiq, semoga mahligai yang di bina sentiasa dalam mawaddah wa rahmah.

28 Mei 2011
Jam 10.00pg majlis akad nikah diadakan di Masjid Cheneh Baru.Alhamdulillah majlis kenduri berlangsung dengan meriah dihadiri sanak saudara dan sahabat pengantin.

Selepas majlis berlangsung kami adik-beradik  berkumpul di rumah Abang Long di Balok Kuantan.Plan kami keesokan harinya akan mengadakan Family Gathering di Air Terjun Sungai Pandan.

29 Mei 2011
Jam 10.00pagi kami bertolak ke Air Terjun Sungai Pandai..mencari tapak memasang khemah dan membentang tikar.Keseronokan terbayang diwajah anak-anak saudara yang tidak sabar untuk terjun ke sungai.
First time Aufa masuk tempat yang banyak air..menyepi seribu bahasa hehe
Tak semua dalam gambar...org lelaki just berehat bawah pokok..xde gambo huhu

   
Siapa yg excited ni....???

Puas main air..pergi memanjat akar-akar kayu dan rotan..sampai juga ke atas ni... 

Aufa ikut ayah andak ke bawah air terjun... 
 
Jam 1.30ptg kami bertolak pulang...masa untuk bermalam di rumah Kak De di tanah Putih Baru..


01 June 2011 Tags: 0 comments

::just santai::

Salam ziarah di musim cuti sekolah..:)

Saya tukar template lagi..bila teringatkan blog yang semakin tidak diisi dengan bahan yg boleh dikongsi pelawat, saya segera login lagi..fikir-fikir tentang pengisian, masih tidak jumpa jalan..so saya ubah template..hihi..semamangnya saya selalu menukar template blog, sbb saya cepat bosan menatap yang sama :D..lagi-lagi kerja menukar sungguh mudah..tidak seperti semasa saya mula-mula menceburkan diri dalam blog..kena belajar membaca kod html satu persatu..siap saya beli beberapa buku mengenai itu..dan akhirnya saya sudah boleh membaca kod-kod yang mudah...tapi kini untuk memulakan blog sudah cukup sekadar mendaftar dan memilih segala apa yang disediakan..sebab itu kini blog muncul begitu banyak bak cendawan tumbuh selepas hujan..
Namun, tidak ada maknanya sesebuah blog andai template cantik, namun tanpa isi...isilah apa sahaja yang difikirkan sesuai untuk kita.bagi saya, blog saya hanya milik peribadi saya yang saya isi dengan pelbagai...namun, alangkah indah dan cantik andai blog dijadikan medan dakwah yang berkesan, mampu menarik hati untuk cinta pada agama. 

.

.